PARTEA II - MODUL 3

Internetul -canal principal de vanzari. Marketing online. E-commerce

Importanța internetului, precum și efectul său asupra tuturor aspectelor vieții de zi cu zi este în continuă creștere, în special în afaceri, unde oferă soluții semnificative pentru multe aspecte, acesta poate modifica multe practici și procese tradiționale care ar include distribuția.
Canalele de distribuție sunt în mod convențional firma sau asocierea de firme care sunt responsabile pentru livrarea unui produs de la producător la client. Internetul a afectat canalele tradiționale de distribuție din țările și piețele dezvoltate, devenind el însuși un nou canal de distribuție. 

Marketing Online

O definiție a marketingului digital
Marketing-ul digital este modul în care comercializarea produselor, bunurilor sau serviciilor este adusa in atenția publicului, promovată și vândută clienților care utilizează tehnologii digitale. Deoarece digitalizarea este un fenomen global, audiențele pot fi crescute cu beneficii semnificative pentru vânzări și publicitate. Acesta poate fi utilizat într-o serie de moduri diferite și combinate cu diferite tehnologii, și poate include diferite platforme:
- Internet - Site-uri web,
- Voice Over Internet Protocol (VOIP),
- Cloud, WEB API,
- Search Engine Optimisation (SEO),
- Social Media (Facebook, Twitter, LindekIn)
- Afișaje vizuale Touch Screens, Plasma, sisteme de vânzare point to point Resurse interactive - aplicații,sms mms aplicații mobile 

Beneficiile sunt vaste și înlocuind ceea ce anterior in marketing era bazat , în principal pe produse tipărite, de exemplu, pliante, cataloage și broșuri de marketing, acestea pot fi acum digitalizate pentru a permite interacțiunea online, video și text, cu clienții prin intermediul internetului, ecranelor de afișare și marketing-ului prin e-mail. Prin intermediul site-urilor web și al rețelelor sociale, clienții își pot comunica nevoile furnizorilor instantaneu, dar își pot și printa și salva preferințele proprii.
Consumatorul are mai multe opțiuni, iar impactul vizual este mult mai apreciat decât primirea unei cantități mari de materiale tipărite și de a răsfoi cataloage sau directoare. Ei pot astfel să asculte, să urmărească și să citească recenzii, plus comentarii despre experiențe și să evalueze sau să revizuiască furnizorii, beneficiind de mai multe opțiuni oferite pentru consumatori în alegerea produselor potrivite. În plus, costul pentru furnizor este redus, deoarece materialele de imprimare (care sunt adesea depășite) pot fi actualizate instantaneu, ceea ce permite comunicarea mai ușoară a ofertelor speciale pentru clienți sau lansarea de noi produse.  

În 1990, primul motor de căutare numit "Archie", prescurtare pentru Arhive a fost dezvoltat de Alan Emtage, un student la Universitatea McGill din Montreal Canada. Sistemul oferea arhive tip File Transport Protocol (FTP), permițând oamenilor să găsească fișiere specifice dintr-o bază de date de servere FTP in care puteau fi căutate in funcție de titlurile specifice ale fișierelor.

FTP este încă utilizat pentru o serie de lucruri, inclusiv actualizarea site-urilor web și partajarea fișierelor. Sistemul era cu mult mai complex decât motoarele de căutare actuale pe care le cunoaștem (de exemplu, Google și Bing). Acesta se baza pe căutarea pe baza de script-uri și codificare; acest sistem nu era prea atractiv din punct de vedere vizual și se baza pe faptul că utilizatorii aveau cunoștințe pentru a găsi informații relevante. Alți studenți de la Universitatea McGill, Bill Heelan și Peter Deutsch, au dezvoltat mai târziu Archie astfel încât sa afișeze site-urile relevante in funcție de anumite cuvinte-cheie și este cunoscut sub numele de Search Engine Optimisation (SEO).

Imaginea din dreapta arată ce platforme au fost dezvoltate în cronologie. Toate acestea au fost semnificative în dezvoltarea modului în care noi folosim și interacționăm acum cu internetul.
Evoluția web de la web1.0 la web3.0 a fost destul de rapida. Pe scurt, web1.0 a fost despre conectarea și obținerea de informații de pe net. Web2.0 a servit în principal pentru conectarea persoanelor și Web 3.0 este considerat un web de cunoștințe. 

Au urmat in scurt timp si progresele in tehnologie, care au permis un conținut mult mai atractiv și interactiv, caci înainte de 1999, internetul a fost în principal static și permitea doar citirea fișierelor. Web 2.0 a fost introdus pentru a permite browserelor să aibă plugin-uri pentru suport de tip point & click, aspect vizual și o creștere a tehnologiilor noi si mai avansate. Browserele Web au schimbat modul in care era prezentat materialul; cele mai populare au fost Microsoft Internet Explorer (gratuit cu windows), Mozilla Firefox, Safari (Apple), pentru a numi doar câteva. Acest lucru a permis accesul sporit la noi piețe și capacitatea de a viza segmente de public cheie.

Utilizatorii non-tehnici au putut să ia parte la revoluția TIC și companiile au beneficiat de o prezență online prin intermediul site-urilor web, crescând veniturile si utilizând acest lucru pentru a scădea costurile pe bugetul tipic de marketing.
Au fost implementate strategii de marketing digital și, în timp, au fost introduse treptat noi aspecte, cum ar fi înregistrarea utilizatorilor prin intermediul conturilor și marketing prin e-mail. Unele progrese au vizat includerea posibilității de plata-per-click, ceea ce face interfața grafică cu utilizatorul mai ușor de navigat, reclame plătite pe alte site-uri pentru a dirija traficul la site-ul in cauza și pentru creșterea vânzărilor.

Un element cheie a fost utilizarea SEO, care pot fi adaptate pentru a fi specifice in ce privește datele demografice ale clienților, interese, preferințele de cumpărare trecut. Examinarea rezultatelor căutării folosind cookie-uri pentru a afla obiceiurile și pentru a urmări istoricul navigării clienților, a permis o predicție a tipurilor de clienți care probabil vor vizita site-urile și ce a impulsionat traficul web pentru a promova acest lucru în continuare.  

1. Crearea unei prezențe online - crearea unei prezențe online este extrem de importanta pentru marketing-ul digital, deoarece va ajuta afacerea sa devina cunoscuta mai repede si mai simplu, si permite clienților dumneavoastră să ia "decizii de achiziție", pe baza a ceea ce afla din prezența dvs. online.
2. Fiți la curent cu cele mai recente tendințe – Păstrând legătura cu ultimele noutăți va permite să rămâneți relevant în lumea marketingului digital, deoarece lumea digitală este în continuă schimbare.
3. Folosiți-vă creativitatea - Este important să fie creativ în industria de marketing digital, daca doriți ca munca dvs. să iasă în evidență și să fie observata. Munca ta este primul lucru pe care clienții dumneavoastră îl vor vedea, și este aspectul care ii determina sa decidă daca vor cumpăra de la tine.
4. Creați-vă propriile proiecte personale – Este important sa aveți propriile proiecte personale, deoarece acest lucru este decisiv referitor la elementele care vă fac deosebit.
5. Exersați in construirea unei rețele de contacte (network)! – Networking-ul vă permite să câștigați inteligență pe piață și să identificați jucătorii-cheie din marketing.
6. Fiți deschiși in ce privește învățarea unei noi terminologii - Învățarea unei noi terminologii este foarte importantă în a ține pasul cu dezvoltarea lumii digitale.
7. Aflați mai multe despre analiză – unele cunoștințe de bază despre analiză pot face diferența ajutându-vă să vă stimulați marketingul de afaceri, ceea ce duce în cele din urmă la creșterea veniturilor. Analizele sunt foarte utile pentru IMM-uri în evaluarea a ceea ce funcționează și în remedierea a ceea ce nu funcționează.
8. Câștigați experiență și pregătiți-vă pentru munca de nivel de începător – învățați să înțelegeți motivația din spatele colectării și analizei de date, precum și să evaluați și să alegeți instrumentele și tehnicile de analiză web adecvate
9. Construiți-vă propriul brand personal – marca personală este esențială pentru afacerea dvs. Odată ce marca personală este stabilită, postați o fotografie care să fie recognoscibilă pe toate platformele și creați un logo pe care sa îl utilizați, de asemenea, pentru a ajuta la construirea recunoașterii mărcii.
10. Spune "da" la orice - fii deschis și dispus să abordeze schimbări cu ușurință, deoarece lumea actuală este în sine în schimbare perpetuă. 

Cheia pentru marketing este folosirea instrumentele corecte. Instrumentele pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor pot fi adesea încorporate în site-uri web, de exemplu:
- o codificare YouTube încorporată în site poate demonstra modul în care un produs poate fi utilizat în mod eficient, conducând adesea la încredere și vă permite să decideți dacă să finalizați procesul de achiziționare sau să vizionați mai mult conținut.
- Twitter are, de asemenea, cod reutilizabil prin care o pictogramă este plasata pe site-ul astfel încât să puteți da „like” direct sau să vă alăturați unui grup - pentru a primi informații de la experți sau pentru a împărtăși celorlalți propriile experiențe.
- Plugin-uri pot varia de la "coșuri de cumpărături” pentru comerț electronic la extrase online ale unui program, care apoi pot fi achiziționate în întregime, dacă vă place caracteristicile. 

SEO - Search Engine Optimization – Oamenii folosesc SEO în fiecare zi pentru a căuta restaurante, cinematografe, oferte de concediu, etc. SEO vă permite apariția în partea de sus a unui motor de căutare pagini de rezultate (SERPs). Folosind conținutul clientului pentru a găsi cuvinte cheie referitoare la afacerea dvs., care să conducă la site-ul dvs., SEO este esențial pentru a atrage clienți pe site-ul dumneavoastră.

PPC - Pay-per-Click - PPC este modalitatea prin care motorul de căutare (de exemplu, Google) primește o sumă de bani de la agentul de publicitate de fiecare dată când unul dintre anunțurile lor sunt accesate. Deci, dacă ar fi să plătească £ 10 pentru un clic, dar vinde un produs pentru £ 200, asta înseamnă un profit de £ 190. PPC este ideal, deoarece permite ca reclamele dumneavoastră să apară în partea de sus a unei pagini de căutare, ceea ce garantează că anunțul va fi primul văzut de către client. Pentru utilizarea PPC, compania dumneavoastră va trebui să stabilească un buget pentru suma care va fi plătită motorului de căutare. În cazul în care bugetul este epuizat, motorul de căutare va opri plata costurilor până când fondurile sunt plătite.

Social Media Marketing - Social media este o oportunitate de marketing incredibilă, este cel mai ușor si convenabil mod de a face publicitate produsului dvs., deoarece este complet gratuita configurarea platformelor de social media, ar fi: Instagram, Snapchat și Facebook. Pagina ta va fi marca ta, si nu doar va asigura o modalitate ușoară de comunicare cu clienții tăi, dar va crea o loialitate de brand, permițând astfel produsului să devină mai consacrat.

Web Design - Web design-ul este atât de important in marketing-ul digital, deoarece este, în esență, locul unde majoritatea clienților dumneavoastră vor interacționa cu tine și afacerea ta. Site-ul dumneavoastră le va spune tot ceea ce trebuie să știe, și va fi cel mai bun mod de a vinde produsul dvs., deoarece site-ul dumneavoastră va fi „fața” produsului dumneavoastră. Atunci când vă creați un site, va trebui să luați în considerare: design-ul dvs., capacitatea de reacție și viteza de vizualizare - este Imaginea suficient de sensibilă si de rapidă la încărcarea pe pagina? Site-ul dumneavoastră reflectă produsul dvs.? Te descurci bine pe SEO? Toate aceste lucruri trebuie să fie luate în considerare atunci când vă creați site-ul.

Marketing de conținut - Marketingul de conținut este imperativ atunci când vă comercializați produsul. Acesta vă permite să vă păstrați clienții interesați, nu neapărat prin promovarea produsului în sine, dar prin postări frecvente pe social media, crearea de clipuri video, blog-uri, etc veți încuraja interesul pentru produsul dumneavoastră. În plus, marketingul de conținut:
Va crea implicare din partea publicului
 Va educa audiența
 Va crea legături și va construi noi relații
 Va crea conștientizare pentru brandul tău
 Va aduce noi potențiali clienți pentru afacerea ta.

Marketing prin E-mail – Marketing-ul prin E-mail se face atunci când persoanele țintă sunt înscrise pe o lista si se trimite un mesaj personalizat prin care „li se oferă sau pune la dispoziție o valoare”. Marketing-ul prin E-mail este mai eficient decât cel prin canalele de social media, având in vedere ca peste 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume utilizează e-mailul. Transmiterea prin e-mail creează publicului o anumită individualitate: spre deosebire de rețelele de socializare în care produsul este destinat întregii audiențe, un e-mail care promovează produsul este trimis individual. Marketing-ul prin E-mail, de asemenea, vă asigură posibilitatea de a urmări exact cine a deschis e-mail-ul și cine s-a dezabonat, prin utilizarea software-ului de marketing prin e-mail, aspect care va ajuta la îmbunătățirea strategiilor de marketing.

Marketing cu ajutorul influencerilor – marketing-ul prin influenceri presupune faptul ca o afacere colaborează cu un influencer relevant care ii va promova marca sa și va determina creșterea veniturilor. Acest tip de marketing este o strategie de marketing relativ noua, având in vedere faptul ca social media este atât de popular, si toata lumea își poate vinde produsele in acest mod, specialiștii de marketing au fost nevoiți sa găsească o abordare diferită. Influencerii sunt consumatori din viața reală și oameni de zi cu zi, care au acumulat o bază impresionantă de fani. Marketing-ul prin influenceri va realiza următoarele:
 Va crește vizibilitatea mărcii
 Va direcționa mesajul către publicul propus
 Va spori încrederea
 Va îmbunătăți implicarea publicului
 Va crește clasificarea SEO
 Vor crește oportunitățile de afaceri.  

Orice activitate de marketing digital ar trebui să se desfășoare în conformitate absolută cu dispozițiile legii, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor 2016/679 - un regulament din legislația UE privind protecția datelor și viața privată în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European, care abordează, de asemenea, transferul de date cu caracter personal în afara zonelor UE și SEE.

Potrivit CE, "începând cu luna mai 2018, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor, există un set de norme privind protecția datelor pentru toate societățile care își desfășoară activitatea în UE, indiferent unde își au sediul.
Reguli mai stricte privind protecția datelor înseamnă
• oamenii au mai mult control asupra datelor lor cu caracter personal
•întreprinderile beneficiază de condiții de concurență echitabile" (vezi mai multe aici)

Pentru marketingul online, există posibilitatea de a alege să renunțe sau să mențină stocarea datelor.

Vânzarea online care încorporează metode de plata:
 Payal
 E Commerce plug
 Plăți către terți - PayPal
 Bitcoins

Urmărirea și previzionarea clienților și a vânzărilor
Utilizarea instrumentelor de urmărire si previzibilitate a vânzărilor devine din ce în ce mai populara, capacitatea de a evalua ceea ce clienții vor folosi sau cumpăra cel mai probabil este văzută ca o modalitate eficientă de a anticipa interesul clienților și de a crește vânzările. 

Crearea unui cont de Google analytics este simplă; odată ce contul este creat, aveți posibilitatea de a colaționa o cantitate mare de date despre site-ul dvs., de exemplu:
• numărul de persoane aflat pe site-ul dvs. la un moment dat,
• locațiile lor geografice,
• cuvintele cheie și site-urile care i-au redirecționat către dvs.
• paginile pe care le vizualizează,
• conversiile în timp real pe măsură ce au loc.
Configurarea contului este foarte ușoară: vă creați contul specificând domeniul pe care este denumit site-ul web și apoi copiați codurile de etichetă pe fiecare pagină a site-ului web pe care doriți să o analizați. Ulterior, informațiile vor fi transmise înapoi la portalul de analiză sau le puteți vedea prin intermediul unei aplicații. Aceste instrumente sunt foarte utile pentru a vă conduce site-ul către mai multe vânzări sau către informații demografice specifice; prin instrumente de triere, cum ar fi plata per clic, reclame sau SEO și social media, puteți crește traficul web și acest lucru, la rândul său, duce la mai multe realizări. 

Un cookie este o secțiune de text salvată pe computer de browserul web. Cookie-urile sunt utilizate de site-uri web pentru autentificarea și stocarea preferințelor site-ului. Acestea nu vor reprezenta nici un pericol pentru computer, deoarece acestea nu sunt viruși și nu vor genera spam.

Cookie-urile necesare
Cookie-urile necesare activează principalele aspecte de funcționalitate, ar fi securitatea, gestionarea rețelei și accesibilitatea. Acestea pot fi dezactivate prin modificarea setărilor browserului, dar acest lucru poate afecta modul în care funcționează website-ul.

Cookie-uri de analiză
Atunci când utilizați cookie-uri Google Analytics, aceasta ajută la îmbunătățirea funcționării website-ului prin colectarea și raportarea informațiilor referitoare la modul în care utilizatorul interacționează cu site-ul web și ce îi direcționează către site. Pentru mai multe informații despre modul în care funcționează aceste cookie-uri, utilizatorii ar trebui să studieze politica de confidențialitate a website-urilor. Cookie-urile colectează informații într-un mod anonim.

e-Commerce

Comerțul electronic (E-commerce) este modul în care bunurile și serviciile sunt vândute utilizând o platformă web pentru a gestiona tranzacțiile de vânzare.

B2B - Business-to-business - În cazul în care o afacere vinde produse, servicii sau bunuri către o altă afacere, adică un cosmetician va cumpăra produsele de frumusețe utilizate in activitatea sa de la un depozit de astfel de produse on-line.
B2C - Business-to-consumer - Acesta este cazul in care o afacere vinde un serviciu sau un produs direct către consumatorul individual, adică vă cumpărați o rochie de la un site de vânzare cu amănuntul online.
C2C - Consumator-consumator - Un consumator va vinde un produs unui alt consumator, de exemplu vinde piese vechi de îmbrăcăminte sau mobilier prin intermediul Facebook unui alt consumator.
C2B - Consumer-to-business - Acesta este locul unde un consumator vinde unei afaceri, adică pe Instagram un influencer se va oferi sa promoveze o afacere sau un produs de afaceri contra unei taxe.
B2A - Business-to-administration - O afacere va vinde administrației publice sau guvernului, adică o afacere ar putea vinde software către o administrație.
C2A - Consumer-to-administration - Aceasta este tranzacția dintre individ și administrațiile publice, adică în cazul în care un consumator are nevoie sa acceseze informații online, cum ar fi modul de plată pentru e-sănătate, cererea lor va merge la administrație și vor primi un răspuns. Este o modalitate de a menține consumatorii și guvernele conectate. 

Cumpărăturile online constituie modalitatea de a permite clienților să achiziționeze bunuri și servicii pe cale electronică și să plătească cu cardul de credit, PayPal prin intermediul unui sistem de comerț electronic.

În unele cazuri, utilizatorii au un cont și au posibilitatea să se conecteze și să vadă comenzile anterioare, timpii de livrare, să comunice cu furnizorii și să returneze bunuri folosind platforma web. Unele website-uri oferă opțiunea de a face toate cele enumerate mai sus in calitate de oaspete, fără a avea un cont, iar confirmarea este apoi trimisă pe e-mail. Beneficiile acestei opțiuni de cumpărare instantanee sunt următoarele:

Clienții pot vedea progresul comenzilor, pot imprima chitanțele, pot urmări comenzile pentru livrare, si pot vedea comenzile anterioare. Acest lucru permite furnizorului să furnizeze vânzări automate și este cunoscut drept „vânzare de la afacere către consumator”(B2C). Costurile generale sunt reduse in ce privește personalul, introducerea datelor, controlul stocurilor și auditul. În plus, bonusul suplimentar de analiză a datelor poate duce la marketing orientat pentru clienți și să se asigure că produsele sunt comercializate în mod regulat prin oferirea de coduri de reducere, transport gratuit și conectarea la rețelele sociale, crescând astfel vânzările și productivitatea.  

T

Co-finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene

”Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”

This is an Open Educational Resource developed in 2019 within the framework of EIDE Project 
Design by KLEINON