PARTEA II -MODULUL 1

Introducere in bazele antreprenoriatului digital

Introducere

Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) este un termen extins pentru tehnologiile informaționale (TI) care accentuează comunicările unificate, și integrarea telecomunicațiilor (linii de telefon și semnale wireless), calculatoare (software, middleware, stocare), și sisteme de audio-vizual, pentru a permite utilizatorilor să acceseza, să stocheze, să transmită li să manipuleze informațiile.

TIC oferă:
Informațiile fac referire la cunosștințele lor obținute prin citit, investigare, studio sau cercetare. Informația devenit din ce în ce mai centrală pentru o viață productive, dând naștere termenului de Epocă Informațională.

Comunicarea este un act de transmitere a mesajelor – un proces în care informația este schimbată între indivizi prin utilizarea simbolurilor (semn sau interacțiuni verbale). Comunicarea este esențială în câștigarea cunoștințelor.

Tehnologia este utilizarea cunosștințelor științifice, a experienței și resurselor, pentru a crea procese și produse care satisfac nevoile umane. Comunicarea este îmbunătățită prin intermediul tehnologiei 

Antreprenoriatul digital poate fi definit ca fiind „noi proiecte și transformarea afacerilor existente prin crearea și utilizarea noilor tehnologii digitale. Întreprinderile digitale sunt caracterizate de o intensitate înaltă a utilizării noilor tehnologii digitale (în special sociale, mobile, analitice și soluții de tip cloud) pentru îmbunătățirea operațiunilor din afaceri, inventarea de noi modele de afaceri (digitale), accentuarea inteligenței afacerilor și implicarea clienților și a părților interesate prin intermediul noilor canale (digitale)”.

Componenta digitală este dezvoltată prin intermediul platformelor digitale care constituie potriviri între producători și consumatori, și care facilitează schimbul de bunuri, servicii sau monedă socială, permițând crearea de valori pentru toți prin intermediul peisajului digital.

Vrei să știi mai mult? Verifică MATERIALUL VIDEO DE MAI JOS! 

Mai multe despre antreprenoriatul digital

Pentru a fi un antreprenor digital de success, există un o serie de subiecte/teme pe care trebuie să le știi, inclusiv următoarele:

Concepte TIC de bază
Sisteme de calculator (software /hardware)
Introducere în programare, baze de date și sisteme de informații
Rețele de comunicare
Internet – Web 2.0
Probleme de Securitate TIC
Inovații TIC  

Există câteva abilități pe care antreprenorul ar trebui să le dezvolte:

Social Media know-how
Motoare de căutare și conținut de marketing
Email, media și cunostințe despre mobile
Strategie și planificare

Vezi acest video despre Lipsa abilităților digitale și viitorul locurilor de muncă 2020  

De ce ai nevoie pentru a deveni un antreprenor digital?

La început, vei avea nevoie doar de un calculator cu access la internet pentru a putea începe. Însă pe lângă echipament, anumite caracteristici sunt esențiale astfel incât să te poți detașa de competiție.

Curiozitate: pentru că doar cercetând foarte mult despre piață și despre comportamentul consumatorilor, vei putea deschideri înspre a opera și a oferi o soluție care adaugă într-adevăr valoare vieții oamenilor.
Bunăvoința de a studia/a devein specializat: dacă ești foarte curios dar nu îți place să înveți, antreprenoriatul digital nu este pentru tine. Este necesar să găsești echilibrul între a învăța mai mult și a folosi aceste cunoștințe pentru a implementa schimbarea. Pentru început, citește zilnic cel puțin o oră de știri despre piața ta de desfacere.
A vrea să ajuți oamenii: antreprenoriatul este asociat mai mult cu identificarea problemelor și oportunităților pentru a implementa o idee care cauzează impacte pozitivem decât să fii inovativ sau să creezi ceva ce nu s-a mai văzut vreodată. 

Ia în considerare faptul că tu abandonezi pița tradițională de muncă ți beneficiile forței de muncă, pentru a investi într-o idee despre care nu știi încă dacă va funcționa. Așa că dacă nu ai bani puși deoparte sau investitori care să investească în ideea ta, îți sugerăm să fii mai atent la gestionarea banilor tăi de acum înainte. De preferat, ar trebui să economisești suma de bani pentru cheltuielile fixe pentru cel puțin un an. Dacă ai o familie, ar trebui să vorbești și cu toți membrii acesteia, să le prezinți ideea și să le explici anumite ajustări ale bugetului care vor fi făcute. În acest fel, toți vor fi pe aceași lungime de undă cu tine și vor fi evitate cheltuielile care nu sunt necesare.

Pentru a fi un antreprenor digital, trebuie să identifici punctele tale forte și slabe. Pentru a face asta, există un instrument destul de bun precum analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări). Pentru a crea una, desenează un tabel împărțit în patru părți, cu două rânduri și două coloane. În prima coloană, trece aspectele care au impact pozitiv, iar pe a doua, cele care pot împiedica dezvoltarea noii tale afaceri, precum este arătat mai jos.

swot

Nișele sunt segmente cu caracteristici și nevoi specific în cadrul unei piațe mai largi de operare.

Pentru a găsi nișa ideală pentru tine:

Pune pe listă abilitățile și talentele tale: alege ceva care să îți placă să faci și de preferat, ceva despre care să ai deja ceva cunoștințe.

Evaluează cererea și oferta: dacă ai început o afacere în acest segment, ai avea destui clienți încât să trăiești din asta? Caută un anumit cuvânt-cheie și verifică numărul de reclame care apar pe Google. Acesta poate fi un indicator util.

Fii la curent cu tendințele: În ceea ce ține de modă, există anumite subiecte care sunt tendințe tranzitorii, cum sunt știrile și meme, și altele care întotdeauna stârnește interesul oamenilor, mai puțin atunci când acestea sunt des abordate, cum sunt de exemplu mâncarea și sănătatea.  

Pentru a începe, vei avea nevoie să achiziționezi un domeniu pentru pagina ta web. Acest pas este foarte important atât pentru cei care vor să creeze un magazin virtual, cât și pentru acei antreprenori care vor produce conținut.
Înainte de a dobândi drepturile asupra unui domeniu, trebuie să alegi un nume care să sintetizeze cu idea ta de afacere. Acest nume ar putea fi scurt și ușor de scris, astfel încât utilizatorii să găsească ușor pagina ta sau să o recomande prietenilor. 

Înainte de a intra pe piață, trebuie să confirmi că idea ta de afacere este într-adevăr fezabilă. Pentru a face asta, încearcă să răspunzi la următoarele întrebări:

Produsele tale rezolvă o problem? Care dintre ele?

Poți pune în practică idea mai bine decât competiția ta?

Este idea ta ușor de înțeles?

Dacă te pui în locul consumatorilor, ai cumpăra produsul tău? 

Acum este timpul să îți promovezi soluțiile oamenilor și să îți vinzi produsele. O bună strategie de publicitate este sprijinită de trei aspecte principale:

Profilul consumatorului

Conținut folositor

Canale de comunicare

Trebuie să găsești audiența potrivită pentru afacerea ta și să oferi conținut util acesteia atunci când are nevoie. Și mai mult decât atât, acești oameni au nevoie să vadă valoare în produsul sau serviciul pe care îl oferi, pentru a vrea să plătească pentru el. 

eide

Comunicarea in Antreprenoriatul Digital

În zilele noastre, comunicarea se caracterizează prin digitalizarea conținutului informațional.

Termenul de comunicare digital se referă la orice acțiune (comunicare sau marketing) orientată spre promovarea produselor și/sau serviciilor prin intermediul mediei digitale precum Facebook, LinkedIn, Twitter, TV interactiv, jocuri video și dispozitivele mobile.

Comunicarea digitală se bazează pe interacțiuni între potențiali utilizatori online și furnizori de informații. Prima interacțiune are loc atunci când un utilizator caută informații pe care tu le oferi pe paginile site-ului tău web.

Comunicările online de succes se bazează pe următoarele principii:

Adaptarea la realitatea rețelei
Întrunirea nevoilor utilizatorilor care vizitează site-ul tău web: uzabilitate, valabilitatea răspunsurilor relevante. Este extrem de important să fie luate în condiderare 3 perspective diferite în fiecare comunicare digitală.

Perspectiva utilizatorului: ce vrea utilizatorul
Perspectiva corporației: promisiuni ca răspuns la așteptări
Perspectiva tehnică: practici în conformitate cu tehnologiile fezabile

O strategie controlată de comunicare digitală online
Internetul a generat propriile filtre de comunicare. Informația este digitalizată și indexată astfel încât oricine să o poată găsi. Prin urmare, trebuie să întrunești cererea existentă. O strategie digitală urmărește să optimizeze calea utilizatorului pe platformele pe care le folosești.

Social media pentru interacțiuni îmbunătățite
Social media, blog-urile sau forum-urile, fac schimb de informații care au o durată de viață mult mai lungă decât cea a scrierilor standard și care este accesibil oricui.

Comunicarea mobilă
În zilele noastre, telefoanele inteligente și tabletele sunt instrumentele primare ale utilizatorului în comunicarea de zi cu zi.

Crearea de conținut și managementul
Comunicarea online înseamnă crearea unei varietați de conținut de referință care se referă mai ales la cererea vizitatorilor. Vei avea nevoie să creezi conținut care să oferă răspunsuri la întrebările utilizatorilor (selectează cea mai apropiată rețea socială pentru vizibilitatea companiei tale).

Crearea conținutului digital este fundamental pentru orice strategie digitală
După ce ai identificat publicul tău țintă, sunt câțiva pași care te pot ajuta să îmbunătățești calitatea și impactul procesului de creare a conținutului digital.

Definirea scopului
Diferitele tipuri de conținut au diferite scopuri. Prin determinarea scopului la începutul procesului de creare a conținutului, vei obține rezultatele dorite.

Crearea conținutului util, de calitate
Fiecare bucată de conținut trebuie să fie folositoare și relevantă pentru publicul țintă. Cu cât este mai folositor conținutul, cu atât mai ușor va fi publicului să îl împartă cu ceilalți din cercurile sale de influență.

Promovarea conținutului pe social media
Conținutul pe care îl distribui pe fiecare site web ar trebui să fie unic pentru a le da urmăritorilor tăi un motiv să te urmărească pe mai mjulte rețele.

Utilizarea fotografiilor și a multimedia
Fotografiile, infograficele și materiale video valorează mai mult decât o o mie de cuvinte!
Conținutul pe care îl distribui pe fiecare site web ar trebui să fie unic pentru a le da urmăritorilor tăi un motiv să te urmărească pe mai multe rețele. 

Neticheta se referă la un set de reguli ale comportamentului pe internet, etica de care trebuie să țineți cont pe internet pentru a vă îmbunătăți viața.

Termenul de netichetă descrie un protocol care ar trebui folosit atunci când este făcut un "contact" electronic. Protocolul a fost condus de către utilizatorii internetului, pentru a oferi o mai mare securitate și umanitate comunicării și și astfel combateți problemele din rețea, cum ar fi frauda, spamul sau zvonurile. 

In Netiquette there are 10 basics rules and some recommendations to follow:

1. Be polite and use common courtesy: treat people with respect, measure the words you say.
2. Behave as in real life: be respectful and behave according to the common rules of society and cyberspace.
3. Know where you are in cyberspace: before participating in an activity on the Internet, you should respect behaviors, customs and rules of the site.
4. Respect time and bandwidth of others: be sure that what you send is relevant
5. Respect writing styles: be simple, nice, polite and do not use offensive language. 
6. Share the knowledge: share your knowledge with other people in the network and cyberspace.
7. Keep disputes under control: stay out of discussions that you do not master.
8. Respect everybody’s privacy: do not read other people's emails, do not look at their files, etc.
9. Do not abuse of the know-how that you may have: knowledge does not give you the right to take advantage of others.
10. Forgive others for their mistakes: you should never judge someone for their failures. Help or make suggestions when you find a mistake 

Evaluare

Simți că deja ți-ai îmbunătățit abilitățile de antreprenoriat digital? Fă acest test și verifică!

T

Co-finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene

”Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”

This is an Open Educational Resource developed in 2019 within the framework of EIDE Project 
Design by KLEINON