Inteligența emoțională și performanța la locul de muncă
În modulul anterior am observat faptul că «inteligența emoțională se referă la felul în care ne descurcăm în relațiile noastre și include 4 domenii:
- conștiința de sine
- autocontrol
- empatie
- toate împreună în cadrul unei relații»
Nu este greu să îți imaginezi o situație în care te-ai simțit obosit, frustrat sau nesigur, și prin urmare nu ai putut să te descurci bine la un examen, sau ai avut o ceartă cu cel mai bun prieten al tău sau nu te-ai descurcat bine într-o competiție. Astea doar pentru că starea ta de spirit nu a fost întocmai cea mai bună.
Starea noastră emoțională de spirit are impact direct asupra performanței noastre, incluzând bineînțeles, performanța noastră la muncă. Prin urmare, abilitatea noastră de a identifica propriile emoții sau pe ale altora și abilitatea noastră de a le gestiona, va minimaliza sau maximiza impactul.
Aceasta înseamnă că, dacă ai avut o zi rea vei da greș dacă, printr-o coincidență nefericită, ai de luat o decizie importantă, sau un interviu pentru un loc de muncă, sau o întâlnire de afaceri? Sau doar trebuie să faci față clienților tăi?
Răspunsul la această întrebare depinde de cât de dezvoltată este inteligența ta emoțională.
Ce se întâmplă în viețile noastre personale are în mod evident impact asupra emoțiilor noastre, însă și ce se întâmplă la locul nostru de muncă are impact și astfel, ambele au efect asupra a cât de bine sau cât de rău ne descurcăm la locul de muncă.
Nimeni nu este invulnerabil la tot ce se întâmplă tot timpul, însă există moduri mai bune sau mai rele pentru a reacționa în fața diferitelor situații, iar prin recunoașterea și gestionarea emoțiilor noastre vom fi mereu capabili să răspundem pozitiv.
În modulul 1, ai văzut deja câteva activități pe care le poți pune în practică pentru a face asta (în special activitatea 2 poate fi de folos în gestionarea situțiilor pline de stres, foarte comune de altfel la locul de muncă).
Efectul emoțiilor noastre la locul de muncă nu este totuși neapărat rău, și de fapt, inteligența emoțională este un instrument important pentru a ne îmbunătăți productivitatea și performanța.
Există multiple definiții pentru “antreprenor” sau “antreprenoriat”, dar folosindu-l pe cel oferit în documentul “Cadrul de competență antreprenorială, EntreComp1”:
Antreprenoriatul poate fi definit pe scară largă ca fiind capacitatea de a transforma ideile în acțiune, idei care generează valoare pentru altcineva decât pentru tine însuți/însăți.
EntreComp definește 15 competențe diferite care au legătură cu antreprenoriatul.
Inteligența emoțională este o componentă a majotrității sau a tuturor, dar este importantă mai ales pentru următorele aspecte:
Conștiința de sine și auto-eficiența
Motivarea și perseverența
Mobilizarea altora
Copierea cu incertitudine, ambiguitate și risc
Lucrul cu ceilalți
Conștiința de sine și auto-eficiența. Acestea sunt una dintre competențele unui antreprenor, conform EntreComp. Și cum ajută inteligența emoțională la creșterea acestei competențe și, prin urmare, să fii mai antreprenor? Fiind destul de conștienți de valorile, de punctele tari și slabe ale noastre. Doar în acest fel putem identifica ce contează cu adevărat pentru noi, ce anume ne conduce, ce facem bine dar ce putem face și mai bine, ce facem rău și, prin urmare trebuie să îmbunătățim. Ne vom cunoaște propriile limite dar și propriile vise și știind toate astea, vom putea să fim mai eficienți în muca noastră și cu timpul nostru.
Pentru a antrena această competență, poți folosi activitatea 1 de la modulul 1.
Această competență se referă la abilitatea de a rămâne concentrat pe obiectivele tale și să nu renunți atunci când dai greș sau ceva nu merge așa cum ți-ai dorit.
Fii conștient de acest lucru, chiar dacă uneori vei da greș, deși dai tot ce ai mai bun în tine. Eșecul este o parte a experienței de învățare, dar poate avea 2 consecințe: poate crea frustrare care să te facă să renunți sau poate fi folosit ca o experiență de învățare care să te facă să devii mai înțelept și mai optimist.
Lucrul important aici nu este faptul că vei eșua, ci modul în care vei reacționa la eșec. Dacă reușești să ramâi motivat și să îți continui (și să modifici dacă este necesar), acesta este adevăratul succes!
Mobilizarea celorlalți înseamnă că deții abilitatea de a inspira oamenii, de a-I face pe ceilalți să te urmeze pe tine sau ideile tale, să îi ’’urci la bord’’. Acest aspect este foarte important deoarece o persoană antreprenorială va avea nevoie întotdeauna de sprijin pentru a-și transforma ideile în acțiune. Rar vei fi capabil să să atingi aceste obiective de unul singur! Acest fapt este legat în mod direct de anumite stiluri de leadership bazat pe recunoaștere și inspirație (de exemplu, în contrast cu autoritatea).
Cel mai bun fel de a mobiliza pe ceilalți este de a-i determina să facă parte din proiectul tău (obiectivul tău) de la bun început.
Alegerea persoanei corecte este de asemenea important, în sensul că cei din jur au nevoie să își împartă propriile valori, sau măcar valorile cărora tu te adresezi. În caz contrar, dacă ceea ce tu propui nu contează pentru ei, atunci le va lipsi motivația.
Această competență se referă la abilitatea de a lua decizii atunci cnd nu ești sigur de consecințe. Luarea deciziilor nu este ușor și nu vei fi niciodată 100% sigur de rezultat. Nu vei avea niciodată toate informațiile sau o imagine clară, iar dacă vei încerca să o ai, vei risca să fii paralizat de analiză.
Oricum, nu îți spunem să nu iei decizii pe baza unei reflecții anterioare. Ba din contra, te încurajăm să faci asta! Și pentru a face asta, există diferite tehnici pe care le-ai putea folosi:
Argumente pro și contra. Este un mod foarte tipic de luare a deciziilor. Scrie 2 coloane. În una dintre ele scrie aspectele positive în a face ceva și în cealaltă, cele negative. Cu acestea în fața ta, ar putea fi mai ușor să iei o decizie, verificând dacă sunt mai multe argumente pro decât contra, mi cât de importante sunt în termeni relativi.
Analiza SWOT. Este o metodă mai sofisticată de a lua decizii, bazată pe punctele tari și slabe actuale, oportunități și amenințări.
Dar dacă. Mai mult decât o tehnică, aceasta este o abordare de schimbare a perspectivei pe care o cauți pentru a lua o decizie. În loc să te concentrezi pe ce efecte ar putea exista (încearcă să ghicești viitorul), concentrează-te pe ce s-ar putea întâmpla dacă faci diverse lucruri.
Acest material video îți oferă o explicație mai bună, cu exemple reale, a ce vrem noi să spunem prin abordarea Dar dacă:
VIDEO DAR DACA
Are legătură cu “mobilizarea celorlalți” dar nu este același lucru. Această competență se refera la capacitatea de a face parte ditr-o echipă și de a colabora cu ceilalți. Este foarte legată de empatie și de abilitățile sociale (comunicare, cooperare, leadership…), îți amintești modulul 1?
Pentru a fi un bun membru de echipă, există o serie de caracteristici pe care ar trebui să le îndeplinești, cele mai important fiind:
Bun communicator și bun ascultător, în sensul de a fi capabil să îți expui ideile într-un mod clar și respectuos, luând în considerare părerile altora sau ascultând de asemenea și ideile lor proprii.
Iată un pont: ascultă ca să ÎNȚELEGI, nu numai ca să RĂSPUNZI.
Să fii empatic, de exemplu să fii capabil să te pui în locul altcuiva, înțelegându-le problemele și preocupările.
Să ai un spirit de cooperare, fiind întotdeauna capabil să lucrezi îndeaproape cu restul echipei pentru a îndeplini obiectivele comune. Nu este o competiție, ci o cooperare. Mai mult, fii în competiție doar cu tine însuți/însăți!
Fii dedicat și asumă-ți responsabilitatea, cu echipa, cu organizația, cu proiectul comun și cu propriile valori, presupunând că ai o parte de îndeplinit.
Competențe abordate:
Auto-reflecție, motivare, împuternicire
Rezultatele învățării:
Vei putea să îți identifici reaizările și punctele forte.
Vei putea să te motivezi folosind exemple din trecutul tău.
Metodologie:
Auto-reflecție.
De ce este important această activitate?
Insecuritatea, respectful față de sine scăzut, frustrarea…sunt caracteristici care periclitează abilitatea noastră de a rămâne concentrați, de a ne prețui și de a rămâne motivați să ne continuăm obiectivele. Gândindu-te la situații în care am avut success, identificarea motivului pentru care ai avut succes și care dintre competențe să le pui în practică pentru a atinge un obiectiv, te vei simți mai încrezătoare în posibilitățile și abilitățile tale. Asta este ceva la care te poți întoarce mereu atunci când te simți doborât.
Descrierea activității
Scrie pe o hârtie ce consideri tu că sunt cele mai mari 5, 10 sau 20 împliniri ale tale. Include de la cele mai mici la cele mai mari, încă de când erai copil.
Identifică motivul pentru care ai reușit, care sunt competențele pe care le-ai folosit (a fost perseverenșa ta? Înțelepciunea ta? Capacitatea ta de a relaționa?)
Citește lista și de câte ori te simți doborât, citește-o din nou. Vei vedea că după ce te-ai uitat la tot ce ai reuși de-a lungul vieții tale, vei realiza că sunt multe, mi prin urmare poți obține chiar mai mult!
Competențe abordate:
Ascultare active, leadership, convingere
Rezultatele învățării:
Vei fi capabil să îți împarți obiectivele într-un fel care să îi inspire pe alții.
Vei fi capabil să creezi o echipă care împărtășește aceleași valori ca și tine.
Metodologie:
Munca în echipă. Poți experimenta împreună cu prietenii tăi.
De ce este atât de importantă această activitate
Este important să fii capabil să comunici o idee și să explici de ce este atât de important să o realizezi și ce anume vrem să realizăm prin implementarea sa, de de este important să ne îndeplinim valorile. Ce anume comunici și CUM comunici sunt la fel de importante pentru a putea transmite altora nu numai cuvinte ci și emoții (entuziasm, fericire, motivare) și vei putea să îți dai seama cine ar fi cu adevărat interesat să ți se alăture, deoarece acea persoană împărtășește aceleași valori și entuziasm ca și tine.
Descrierea activității
Alege un obiectiv pe care ai vrea să îl îdeplinești (poate fi professional sau personal) și înainte de a-l împărtăși, fă un exercițiu individual de a afla de ce este important pentru tine și cum crezi că te vei simți după ce îl îndeplinești.
Odată ce acest lucru este foarte clar, împărtășește acel obiectiv cu un grup de persoane (familia ta, prietenii tăi, clegii de clasă…).
Cere-le părerea, ascultă cu atenție ceea ce cred ei și încearcă să afli cine îți împărtășește interesul și entuziasmul în privința ideii. Fii atent la cum reacționează, limbajul trupurilor, expresiile faciale, dacă sunt mai activi sau mai pasivi în conversație, dacă arată critică sau curiozitate…
Ca și activitate pentru tine însuți, după conversație, scrie pe o hârtie cine ar trebui să fie în echipa ta, cine nu și de ce.
Verifică-ți concluziile cu ei dacă impresiile au fost corecte și întreabă-I de ce s-au simțit convinși de idea ta sau de ce nu (a fost din cauza explicațiilor tale? Din cauza entuziasmului sau a lipsei acestuia? Pentru că îți împărtășeșc sau nu valorile?).
Testează-ți noile cunoștințe!
”Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”