PARTEA II-MODULUL 6

De ce ai nevoie de angajați cu competențe digitale? Cum îi poți ajuta să își imbunătățească aceste competențe.

Ce competențe cheie sunt necesare in era digitala?

Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) este un termen extins pentru tehnologiile informaționale (TI) care accentuează comunicările unificate, și integrarea telecomunicațiilor (linii de telefon și semnale wireless), calculatoare (software, middleware, stocare), și sisteme de audio-vizual, pentru a permite utilizatorilor să acceseza, să stocheze, să transmită li să manipuleze informațiile.

TIC oferă:
Informațiile fac referire la cunosștințele lor obținute prin citit, investigare, studio sau cercetare. Informația devenit din ce în ce mai centrală pentru o viață productive, dând naștere termenului de Epocă Informațională.

Comunicarea este un act de transmitere a mesajelor – un proces în care informația este schimbată între indivizi prin utilizarea simbolurilor (semn sau interacțiuni verbale). Comunicarea este esențială în câștigarea cunoștințelor.

Tehnologia este utilizarea cunosștințelor științifice, a experienței și resurselor, pentru a crea procese și produse care satisfac nevoile umane. Comunicarea este îmbunătățită prin intermediul tehnologiei. 

Alfabetizarea digitală este definite ca fiind “puterea de utilizare a instrumentelor digitale pentru rezolvarea problemelor, crearea proiectelor innovative sau pentru îmbunătățirea comunicațiilor”.

Alfabetizarea digitală are loc atunci când angajații sunt capabili să se angajeze cu multi-media pentru a citi și interpreta textul, sunetele și imaginile. Alfabetizarea digital are loc atunci când angajații pot manipula și evalua datele pentru a-și construi propriul sens. Alfabetizarea digitală include de asemenea deținerea cunoștințelor despre cum poate fi utilizată tehnologia pentru a construi sensul, dar cel mai important în feluri în care sunt potrivite nevoilor.

Câteva exemple despre alfabetizarea digitală:

Înțelegerea modului în care trebuie utilizate browser-ele, motoarele de căutare, email-ul, mesajele, blogurile, PowerPoint, crearea materialele video/editarea software

Crearea conținuturilor cu sensuri inovative

Rezolvarea problemelor

Cunoașterea drepturilor de autor  

Cadrul european de competență digitală pentru cetățeni identifică componentele-cheie ale competenței digitale în 5 domenii:

Informare: Pentru a articula necesitățile informaționale și pentru a evalua relevanța sursei și a conținutului acesteia

Comunicare: Pentru a interacționa, comunica și colabora prin intermediul tehnologiilor digitale

Creare de conținut: Pentru a crea și edita conținutul digital

Siguranță: Pentru a proteja dispozitivele, conținutul, datele personale și intimitatea în mediile digitale.

Rezolvarea problemelor: Pentru a identifica nevoile și problemele și pentru a le rezolva în mediile digitale.

Este extrem de important să ai aceste competențe, nu doar pentru companie, ci și pentru angajați.

Angajații cred că digitalul aduce îmbunătățiri:
71% dintre ei recunosc că echipa beneficiază de inovație, agilitate (69%) și productivitate (68%).

Angajații caută în mod active abilități digitale și sunt conștienți de viteza schimbării.

O mare parte a angajaților (81%) recunoaște faptul că tehnologiile digitale vor transforma felul în care lucrează în următorii ani. Mare parte a lor învață în mod proactiv noi instrumente digitale și abilități tehnice, pentru a se pregăti să se adapteze la avansurile digitale.


Liderii de afaceri trebuie să fie sensibili la preocupările pe care angajații lor le au cu privire la mediul digital de muncă. Cea mai mare grijă a muncitorilor este presiunea de a ține pasul cu noile tehnologii pentru a rămâne eficient, iar 70% se îngrijorează de faptul că munca la distanță va eroda spiritul de echipă 

De ce ai nevoie de acestea?

Nu este surprinzător că tinerii, mai bine educați și cei cu un nivel mai înalt de ocupație sunt dispuși într-un mod mai mult pozitiv către tehnologiile digitale la locul de muncă.

Pentru a îmbunătăți competențele digitale ale angajaților, angajatorii trebuie să:

Definească lacuna de abilități din cadrul forței de muncă – definirea abilităților necesare și a nivelului cerut de competențe la locul de muncă

Încurajarea comportamentelor de leadership care alimentează o cultură digitală – stabilirea clară a direcției, implicarea cu forța de muncă prin utilizarea tehnologiilor de colaborare, încurajarea în mod active a feedback-ului și a gândirii inovative

Dezvoltarea competențelor digitale necasare în cadrul forței de muncă – utilizarea de noi metode de formare prin intermediul platformelor sociale de învățare și alte forumuri online.


Vezi de asemenea resurse interesante AICI


Angajatorii au nevoie de angajați alfabetizați digital deoarece locurile moderne de muncă necesită producători digitali, iar utilizarea calculatorului este doar începutul.

Deoarece forța de muncă devine din ce în ce mai digitalizață, angajatorii cută în momentul de față ca noii angajați să fie alfabetizați digital cu abilitățile de bază precum colaborarea, comunicarea persuasivă, gândirea critică, creativitatea și rezolvarea problemelor.

Atunci când forța de muncă are abilități digitale mai bune, face ca organizațiile să fie mai productive și mai competitive. Este atât în interesul indivizilor cât și în cel al organizațiilor prin urmare, să investească în competențele digitale pentru a identifica, evalua și absorbi informațiile. 

Cum să imbunătățești competențele digitale ale angajaților

Provocarea “abilități digitale” poate fi greu de depășit.

De unde să începi pentru pentru a îmbunătăți competența digitală a angajaților tăi? În ce domenii ar trebui să investească mai mult un antreprenor și care sunt abilitățile digitale care ar trebui încurajate? Dar mai mult decât atât, cum să crești în mod eficient alfabetizarea digitală printre lucrători? 

Soluția simplă “o singură mărime e bună pentru toți” nu funcționează atunci când vine vorba de imbunătățirea competenței digitale. Diferiții lucrători vor avea nivele diferite de cunoștințe. Dacă antreprenorul/compania vrea cu adevărat să vadă beneficia în urma îmbunătățirii digitale pe care au decis să o întreprindă, o abordare combinată și continuă ar trebui urmată.

O abordare combinată și continuă înseamnă oferirea angajaților a unei game largi de soluții și oportunițăți de învățare continuă care le va permite să își extindă abilitățile și competențele într-un mod eficient. 

Pentru a-și putea împuternici angajații, antreprenorii ar trebui mai întâi de toate să exploateze perspectivele pe care le-au acumulat de-a lungul anilor, cu privire la forța lor de muncă, astfel încât un program personalizat de învățare să poată fi evidențiat.

Înainte de a începe să decidă care inițiativă s-ar potrivi mai bine companiei, o strategie ascendentă ar trebui urmată: începând de la lucrător, înțelegând care sunt abilitățile digitale actuale ale angajaților și evaluând în mod clar statutul current al companiei.

Înțelege unde este mai bine să concentrezi investițiile în inițiativele de abilități digitale, pentru a obține cel mai mare impact și cele mai benefice rezultate, și cum să proiectezi intervențiile de abilități digitale.

Odată ce o referință privitoare la statutul current și la nevoi este trasată, strategii concrete pot începe să fie evaluate și implementate.  

Luarea în considerare a formării și educației formale
Compania/antreprenorul poate decide să colaboreze cu instituții externe de formare sau să valorifice la maxim unitățile sale interne, pentru a organiza cursuri adecvate și structurate pentru angajați.

Luarea în considerare a colaborării cu instituțiile educaționale
Colaborarea cu instituțiile de învățământ superior sau cu alte instituții educaționale ar putea fi un mod eficient din punct de vedere a costurilor, de a oferi pregătire formală și beneficii reciproce.
Elevii (poate să te antrenezi ca într-o zi să oferi educație formală) vor fi familiarizați cu lumea muncii în timp ce compania va primi noi resurse.

Luarea în considerare a învățării în grup și a sesiunilor de studio individual
Diferite proiecte co-finanțate de către Uniunea Europeană urmăresc să stimuleze alfabetiarea digital de-a lungul Europei. Învățarea pe cont propriu și platformele deschise (OER - Resurse Educaționale Deschise) pot fi găsite.
Angajații nu sunt întotdeauna conștienți de existența intrumentelor deschise gratuite. Făcând explicite aceste strategii și direcționându-le către cele mai apropiate resurse, îi va ajuta în procesul de studiu individual.

Luarea în considerare a altor metode informale de învățare:
sesiuni drop-in, baruri și cafenele de genii
academii digitale care administrează resurse precum ‘cum să’, clipuri video sau webinarii
discuții ale experților interni și externi
‘bootcamps’ și îndrumări pentru lideri
discuții de grup și comunități pentru sprijin de la egal la egal
rețele de campioni digitali care să ajute la împrăștierea abilităților digitale în întreaga organizație
planuri de dezvoltare digitală pentru ajutarea indivizilor să își stabilească obiectivele și să își monitorizeze progresul.


eide

Assessment

Simți că deja ți-ai îmbunătățit abilitățile de antreprenoriat digital? Fă acest test și verifică!

T

Co-finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene

”Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”

This is an Open Educational Resource developed in 2019 within the framework of EIDE Project 
Design by KLEINON