PARTEA I-MODULUL 5

Liderul inteligent emoțional. Formarea angajaților.

Cum să fii un lider adevărat: înțelegerea modului de tratare a proprilor angajați 

Scopul acestei unități este de a prezenta caracteristicile pe care toți liderii trebuie să le aibă.

În special, este abordată importanța de a fi un lider “emotional inteligent”, fapt care se referă la capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți, ce anume îi conduce, ce îi face să puncteze, și cum pot lucre în strânsă legătuă cu ei înșiși.


Mai mult decât atât, unitatea arată de ce este atât de important – pentru companie ca și întreg – să construiești relații semnificative cu angajații. 

În lumea competitiv de astăzi, să fii mai degrabă un lider decât un șef poate stimula performanța unei echipe și să garanteze succesul pentru organizație.
Luând în considerare cât de des oamenii mestecă acești termeni, iată câteva trăsături-cheie care diferențiază șefii de lideri:


Un lider este întotdeauna dornic să învețe și să își asculte angajații

El/ea caută soluții și mai degrabă incurajează decât critică

Un lider se concentrează pe echipă

Mai important, un lider trebuie să își inspire angajații  

Anume, angajatorii ar trebui să urmărească tratarea acestora la fel cum își tratează cei mai buni clienți. Așa cum afacerile prețuiesc nivelul de satisfacție a clienților, loialitatea și recomandările, angajatorii ar trebui să prețuiască aceleași lucruri în relațiile lor cu angajații.

Nu îți subestima angajații

Performanța lor are un impact mai mare asupra afacerii tale decât ai putea crede.

Ca viitori lideri, cei care învață vor înțelege cum să înceteze în a-și trata angajații ca și cum ar fi mașini. Conform mai multor studii, tratarea angajaților tăi ca pe ființe care sunt 100% rationale, poate crește productivitatea și eficiența lor.

Expune-i la alegeri dure și la situații de afacere care îi vor modela
într-adevăr pentru a-și începe propria afacere. Împărtășește proprietatea și responsabilitățile cu ei.

Potrivit lui Daniel Goleman – care a publicat prima sa carte “Coeficientul emoțional” în 1995 – un lider intelligent emotional trebuie să aibă următoarele trăsături:

Liderii conduc de exemplu, inspirând, fără să le fie frică de lucrurile dificile, concentrați și conduși (motivare)

Liderii sunt încrezători, sinceri, direcți, consistenți (conștiința de sine)

Liderii sunt clari, decisivi, direcți, intuitive (autocontrol)

Liderii sunt buni comunicatori, abordabili și ascultați de către ceilalți (abilități sociale)

Liderii sunt empatici, influenți (empatie)

Pentru dezvoltarea abilităților de leadership, nu este necesar să fii robot și să îți dezactivezi sentimentele, ci mai degrabă să te concentrezi ăe abilități interpersonale și intrapersonale.

Să fii un lider eficient presupune abilități tehnice, gândire strategică și cunoștințe. Să fii un lider grozav presupune de asemenea inteligență emoțională.

Fiecare loc de muncă care necesită o persoană care să lucreze bine cu ceilalți, să se desfășoare efficient în situații de mare presiuneși care să se descurce cu calm în situațiile emotive, are nevoie ca acea persoană să fie inteligentă emotional. Așa cum înțeleg mecanismele locului de muncă, așa trebuie de asemenea, să se înțeleagă pe sine și pe cei cu care lucrează.

Pentru mai multe detalii despre inteligență emoțională, consultă te rog, Partea I, Modulul I – Ce este ș ice nu este inteligența emoțională

Mai multe detalii interesante și lecturi suplimentare AICI (Management Centre, Inteligența emoțională la locul de muncă)

De ce motivarea în mediul de lucru este importantă

Scopul următoarei Unități de învățare este de a înțelege de ce motivarea angajaților dumneavoastră este unul dintre factorii cheie într-un mediu de lucru.

Motivația la locul de muncă este definită ca "pasiunea de a urmări obiective cu energie și consecvență - și de a lucra din motive care merg dincolo de bani sau statut".

Unitatea va arăta cât cum factori de motivare sunt extrem de importanți pentru angajați. 

Motivarea angajaților este unul dintre aspectele cheie pentru a crea un mediu de lucru prietenos și pentru a îmbunătăți rezultatele organizației dumneavoastră.

Păstrați-vă angajații motivați, fiți un manager respectuos, onest și de susținere. Sistemul de recompense și compensare este instrumentul motivațional cheie în fiecare companie. Există două premise importante pentru a utiliza recompense pentru a motiva:

Legarea recompenselor de performanță

Adaptați-le la nevoile și caracteristicile angajaților – recompensele și compensațiile trebuie să se bazeze pe ceea ce este cu adevărat important pentru angajați

Componentele sistemului de recompense și compensare includ stimulentele salariale și financiare, beneficiile și stimulentele intangibile.

Banii sunt una dintre cele mai populare recompense, este de fapt o necesitate pentru angajați, dar ca un motivator funcționează doar într-o anumită măsură și, de obicei, pe termen scurt. Stimulentele financiare motivante includ:

Sisteme de compensare a plăților pentru performanță

Bonusuri de performanță

Planuri de împărțire a profitului


Cu toate acestea, trebuie să fiți conștienți că:

Banii nu sunt singurul motiv pe care antreprenorii îl pot folosi pentru a-și motiva angajații. Există o gamă largă de beneficii nefinanciare, inclusiv:

Asigurări de sănătate
Mese gratuite
Activități sportive
Zile suplimentare de concediu, zi de concediu de ziua de nastere 

Bilete gratuite la evenimente culturale locale și spectacole

Pentru mulți angajați, cei mai semnificativi factori motivaționali rămân cei mai simpli – laudă, recunoaștere, feedback pozitiv, securitatea locului de muncă, promoții.

Oamenii se bucură când sunt lăudați, mai ales de către manager; este specific naturii umană. Este o recompensă ușoară și ieftină pentru angajații care aduce rezultate excelente. Unele companii introduc scheme sistematice pentru a lăuda cei mai buni angajați. 

Recunoașterea și aprecierea sunt extrem de importante. Să spui ”mulțumesc” este absolut vital. Deși este ușor de făcut, o mulțime de firme și organizații nu o fac.

Firmele mici și, în special, întreprinderile nou-înființate, pot oferi personalului locuri de muncă mai satisfăcătoare și mai interesante

Ele au posibilitatea de a menține personalul mult mai implicat în dezvoltarea organizationala.

Firmele mici pot împărtăși cu angajații lor modul în care afacerea progresează, pot solicita contribuția lor și îi pot implica în imaginea de ansamblu.

Există mai puțină ierarhie în întreprinderile mici, astfel încât comunicarea este adesea mai bună, iar angajații se simt mai implicați.

Lipsa motivației este principalul motiv din spatele productivității slabe a angajaților.

Dacă doriți să garantați că productivitatea în mediul dumneavoastră de lucru este la cel mai înalt nivel, permiteți personalului să ia decizii și oferindu-le posibilitatea de a face cu adevărat o diferență pentru întreprindere și de a îmbunătăți productivitatea.

Încurajarea colaborării și a lucrului în echipă în mediul de lucru este importantă, astfel încât personalul să poată să-și dea idei unul de la celălalt.

Ce îi motivează pe oamenii la locul de muncă?

Vizioneaza, de asemenea VIDEO - 10 Modalitați de a motiva angajații

Importanta comunicarii

Scopul acestei unități este de a demonstra importanța unei comunicări clare și eficiente în mediul de lucru.

Comunicarea eficientă este o componentă a organizațiilor de succes. 

S-ar putea părea banal, dar managementul rău este unul dintre motivele de top angajații se simt frustrat la locul de muncă.

Este pur și simplu imposibil să devii un mare lider fără a fi un mare comunicator.

Lucruri precum respectul, onestitatea, sprijinul și comunicarea clară sunt extrem de importante atunci când ești liderul unei echipe.

Comunicarea eficientă și conducerea eficientă sunt strâns legate între ele.  

Importanța comunicării într-un mediu de lucru poate fi rezumată după urmează: 

Comunicarea promovează motivația prin informarea și clarificarea angajaților cu privire la sarcina care trebuie îndeplinită și la modul în care aceștia îndeplinesc sarcina.

Comunicarea este o sursă de informare a membrilor organizației pentru procesul de luare a deciziilor

Comunicarea ajută, de asemenea, la socializarea cu alți colegi  

A se vedea, de asemenea: Ghid de studiu de management, Importanța comunicării într-o organizație AICI

și VIDEO de mai jos despre Ce este Leadership Comunicare? 

Autenticitate: uita de elocvență. Fii sincer și sincer. Lasa sa se vada cine ești, de unde vii și care este valoarea ta, prin intermediul comunicarii.

Asculta interlocutorul: comunicatorii buni sunt, de asemenea, ascultători buni 

Simplificați: spuneți ce doriți să spuneți. Fiti directi. Nu va ascunde-ti în spatele complexității sau nu va bazati pe o tonă de informații. Comunicarea simplă poate fi o comunicare inteligentă

Spuneți povești: a spune povești bune creează încredere, captează inimi și minți și servește ca o reamintire a viziunii  

Stilul de comunicare al unui lider este mult mai participativ, indiferent de câtă putere are liderul în luarea deciziilor. Un lider va fi interesat de opinia subordonatului și, în general, se concentrează pe asigurarea comunicării se bazează pe discuții.


Toată lumea comunică la locul de muncă și este, probabil, cel mai ușor lucru pe care îl puteți face cu angajatul dumneavoastră. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, cel mai dificil.

Ce ar trebui să facă un lider pentru a îmbunătăți comunicarea în cadrul organizației?

Petreceți o perioadă scurtă de timp în fiecare zi pentru a vorbi cu angajații dvs?

Discutarea lucrurilor de la preocupări la idei

Acest lucru nu numai că va face angajații dumneavoastră fericiti, ci vă va oferi, de asemenea, cu o perspectivă necesara cu privire la afacerea dumneavoastră, venita de la angajații dumneavoastră. 

eide

Test

Simti ca deja ti-ai imbunatatit competentele de leadership?

T

Funded by the Erasmus+ Program of the European Union 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

This is an Open Educational Resource developed in 2019 within the framework of EIDE Project 
Design by KLEINON