Ce este și ce nu este inteligența emoțională?
«Inteligența emoțională se referă la cât de bine ne descurcăm în relațiile noastre. Include 4 domenii:
Conștiința de sine: să știm ceea ce simțim și de ce.
Autocontrol: gestionarea propriilor emoții într-un mod eficient.
Empatie: să știm ce simte/ce ar simți celălalt.
Toate acestea îmbinate într-o relație.»
(Goleman, Daniel. «Inteligența emoțională. De ce poate conta mai mult decât IQ». Ed. Bantam, 2006)
Atunci când se vorbește de cât de inteligentă este o persoană, ne referim în mod normal sau ne concentrăm pe IQ, coeficientul de inteligență, care măsoară « Ansamblul abilităților cognitive sau intelectuale necesare pentru a obține cunoștințe și pentru a folosi aceste cunoștințe în rezolvarea problemelor care au un scop și o structură bine descrise.“ (Resing, Wilma and Drenth, Pieter. “Intelligentie: weten en meten”. Ed. Nieuwezijds b.v, 2007)
Nefiind surprinzător, majoritatea sistemelor de educație se concentrează pe IQ (inteligență intelectuală) și nu pe EQ (inteligență emoțională), presupunând că, cu cât mai mare este coeficientul IQ, cu atât mai multă capacitate de învățare are individual, având astfel success.
Oricum, poate o persoană cu un nivel scăzut de IQ să aibă mai mult success (facem referire doar la locul de muncă aici) decât o persoană cu un coeficient mai mare? În funcție de coeficientul lor EQ, răspunsul este CU SIGURANȚĂ DA!
De fapt, conform unei cercetăris (Daniel Goleman), se pare că IQ este după 20% din factorii de success, în timp ce EQ este după restul de 80%.
IQ:
Procesare spațială și vizuală
Cunoașterea lumii
Raționare fluidă
Memorie de lucru și memorie pe termen scurt
Raționament cantitativ
EQ:
Conștiința de sine
Autocontrol
Empatie
Folosirea acestor relatii sociale de management (comunicare, motivare, înțelegere, negociere…)
Această animație arată într-un mod ilustrativ ceea ce am explicat, în doar 8 minute!
Am afirmat faptul că, in conformitate cu cele afirmate de Goleman, inteligența emoțională poate fi împărțită în 3 competențe:
Conștiința de sine
Autocontrol
Empatie
Ultimele tendințe în psihologie și resursele umane au adăugat încă 2 competențe considerate foarte importante pentru o persoană inteligentă din punct de vedere social:
Motivație
Abilități sociale care include comunicare, cooperare, leadership…).
Având în vedere faptul că inteligența emoțională este defalcată pe competențe, pentru a crește coeficientul nostrum EQ, ar trebui să încercăm să dezvoltăm toate competențele care au legătură cu acesta, insistâd în mod special pe cele despre care credem că au nevoie de mai multe îmbunătățiri.
Competențe abordate:
Conștiința de sine, motivare
Rezultatele învățării
Îți vei putea recunoaște propriile valori.
Îți vei putea prioritize valorile.
Vei putea identifica ce anume te motivează.
Metodologie:
Auto-reflecție. Cercul valorilor
De ce este important această activitate?
O persoană este mai dispusă să depună efort pentru ceva dacă aceasta este conectată la o valoare personală importantă.
Descrierea activității
Identifică valorile tale. O poți face punându-ți întrebări precum: ce este cel mai important în viața ta? Cel îți place să faci cel mai mult în timpul tău liber? Gândește-te la o situație care te face fericit și la alta care te face nefericit. Care sunt calitățile pe care le prețuiești mai mult la o persoană ?
Pentru fiecare răspuns la aceste întrebări sau la altele, încearcă să rezumi într-un cuvânt, astfel încât să gasești o valoare. De exemplu, dacă ceea ce îți place să faci în timpul liber este să ieși cu prietenii, prietenia este una dintre valorile tale. Atunci când ți-ai făcut o listă, desenează un cerc și împarte-l în sectoare. Atribuie o selecție mai mare acelor valori care sunt mai importante în viața ta. Vei identifica într-un mod foarte grafic ceea ce este important pentru tine și prin urmare, vei putea identifica ce te motivează să faci lucruri și vei avea un instrument de luare a deciziilor, punându-ți aceste întrebări: Este acesta în conformitate cu valorile mele? Cum mă ajută să le îndeplinesc?
Aici vei găsi o listă a posibilelor valori, astfel încât să îți fie mai ușor să le identifici și să le definești pe ale tale. Dar te rog, adaugă orice valoare care nu este pe listă dar care este important pentru tine!
Competențe abordate:
Conștiința de sine, autocontrol
Rezultatele învățării:
Vei putea recunoaște care sunt situațiile care te stresează.
Vei putea identifica se emoții se produc în tine în timpul situațiilor stresante și cum să îți redirecționezi concentrarea către aspecte pozitive.
Metodologie:
Auto-reflecție, împlinire mentală și vizualizare. Poți exersa împreună cu un prieten, un coleg de clasă sau un membru al familiei.
De ce această activitate este importantă?
Recunoașterea aspectelor care ne stresează ne ajută să reacționăm atunci când o situație neașteptată are loc, minimalizând impactul și ajutându-ne să ne concentrăm pe ceea ce putem face și pe modul în care putem face.
Descrierea activității
Vizualizează o situație care îți provoacă stres (sau cere unui prieten să reprezinte o situație care te stresează). De exemplu, imaginează-ți că ai un examen surpriză ziua următoare.
Identifică primele tale gânduri și emoțiile pe care le simți (anxietate? teamă? furie?...).
Acum ia-ți puțin timp și respiră adânc de 5 ori. Nu te gândi la nimic pe moment, doar concentrează-te pe respirația ta. Acest lucru produce relaxare, scade tensiunea arterială și te va ajuta să gândești mai clar și mai obiectiv.
Schimbă ceea ce crezi despre situație. Pentru moment, în loc să te gândești la un examen surpriză ca la o amenințare, încearcă să te gndești la el ca la o oportunitate. În loc să te gândești la el ca la o pedeapsă, gândește-te la cât de bine te simți dacă îl treci și cât de mândru/ă vei fi de noile lucruri învățate.
Încearcă să te vizualizezi ca pe o persoană care are success. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe rezultat.
Concentrează-te pe ceea ce poți să faci și cum poți face, pentru a depăși această situație. În acest caz, ce trebuie să înveți? Ce este mai important? Cât timp ai la dispoziție? Unde anume ar trebui să te concentrezi mai mult? Apoi schițează un plan și urmează-l!
Until this point, the activities proposed have been focused on self-awareness, self-management and motivation. Those are competences where you need to look inside yourself in order to develop them. Therefore, the activities are defined from an introspective point of view.
To develop empathy and social skills require, on the contrary, work with others. The focus this time is not on ourselves but in others´ world. How do they react? How do we think they feel? And how should we respond in exchange?
With the next activity, we are giving you a tool to practice your empathy and social skills. As for these ones, as they include a number of skills such as cooperation, leadership, teamwork… we are focusing on the most important one to master: active listening. If you don´t master this one, it is difficult you will get any of the others!
And what is active listening? We can define it as full concentration on what a person says/tells, paying attention not only to verbal communication but also to non verbal communication, such as the tone of voice, gestures or facial expressions.
You can take a look at THE VIDEO BELOW for a clearer idea of active listening:
Competențe abordate:
Empatia, ascultarea activă
Rezultatele învățării:
Vei putea să recunoști emoțiile în celelalte persoane și să îți adaptezi coportamentul în consecință.
Vei putea să iei parte activ într-o conversație și să înțelegi argumentele celorlalți.
Vei putea să înveți în timp ce îi asculți pe ceilalți.
Metodologie:
Conversație, identificarea comunicării verbale și non-verbale. Trebuie făcută în perechi.
De ce această activitate este importantă?
Ascultarea este probabil cea mai importantă abilitate pe care o poți dezvolta, pentru că te va ajuta să înveți, să înțelegi și să reflecți asupra ta. De fiecare dată când vorbești cu cineva, ai oportunitatea de a învăța altceva despre ceilalți și despre tine însuți.
Descrierea activității
Spune-i partenerului tău să aleagă un subiect care îi place lui/ei sau să îți spună despre o situație pe care ar vrea să o împărtășească cu tine.
Vei exersa cum să fii prezent în conversație și să adopți un rol active. Pentru a face asta, încearcă să pui întrebări deschise (cum te-ai descurcat? Cum te-ai simțit? De ce crezi că s-a întâmplat?...). În acest fel, persoana va fi forțată să gândească și să îți dea mai multe informații care te vor ajuta să înțelegi mai bine.
În timpul acestui exercițiu, ia notițe cu privire la comportamentul verbal.
De exemplu, dacă persoana zâmbește și când el/ea o face (îm timp ce menționează ceva în particular?), dacă persoana pare tristă, sau furioasă, sau îndoielic și ce anume din ce spune el/ea îi dă această reacție. În mod evident, într-o conversație normal nu iei notițe, însă în timpul exercițiului este în regulă să o faci pentru a te forța să fii atent la aceste detalii până când devine obișnuință.
Atunci când conversația este terminată, rezumă ce ai auzit la cealaltă persoană, explicând că ceea ce crezi a fost mai important în conversație în conformitate cu comunicarea sa verbal și non-verbală.
Verifică împreună cu el/ea dacă concluziile sunt în regulă și cum se simte în legătură cu puterea ta de a asculta.
Vrei sa stii de ce? Vizualizează materialul de mai jos!
Răsfrângerea furiei asupra întregii lumi pentru că nu îți place o situație, nu te va ajuta să o rezolvi. Încearcă în loc să respire, relaxează-te și gândește-te la ce poți face și la ce nu poți face!
Simți că ți-ai îmbunătățit deja EQ-ul?
Fă acest test și verifică!
”Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”