PARTEA I - MODUL 3

Identificarea, facilitarea, intelegerea si gestionarea propriilor emotii.

Introducere

Viata unui antreprenor este saturata de experiente emotionale de mare intensitate, fie ele pozitive sau negative. Mai mult sau mai putin controlate, emotiile isi pun amprenta asupra actiunilor si deciziilor noastre, care pot fi un avantaj sau un obstacol. Datorita acestui fapt, punerea in practica si valorificarea inteligentei emotionale in mediul profesional aduce multe beneficii.

Desi abia abordate de educatia formala, auto-constientizarea (mai in profunzime abordata in partea I, Modulul 1 al acestui curs de formare) este de o importanta vitala. In acest modul vom avea in vedere mai ales acele situatii cu care este cel mai probabil sa se confrunte un antreprenor.

Nu uitati, nu spunem ca acestea sunt singurele situatii cu care va veti confrunta - doar un punct de plecare.
Mai mult, desi aici vorbim despre emotii, in realitate, este foarte dificil sa se faca o distinctie clara intre ele si ganduri, sentimente sau alte aspecte mai complicate, cum ar fi trasaturile de caracter si personalitate.

S-ar putea sa credeti ca ar fi minunat sa aveti o abilitate de gandire asemanatoare unui robot, fara urma de emotie - atunci toate deciziile dvs. vor fi perfect rationale si corecte. Ei bine, de fapt, aveti nevoie de emotii pentru a fi un antreprenor de success. Aveti nevoie de energia pe care o genereaza. Desi adesea etichetate ca pozitive sau negative - emotiile nu sunt nici una, nici alta. Sunt mesageri si sunt aici pentru a va servi. Aveti nevoie de toate acestea, atata timp cat le valorificati si le directionati energia in mod constructiv. Continuati sa cititi pentru a afla de ce si cum le puteti transforma in cei mai buni aliati.

 Simtul comun si, intr-o oarecare masura, literatura de specialitate tind sa clasifice emotiile ca fiind pozitive sau negative, pe baza faptului ca sunt sau nu placute de experimentat. Cu alte cuvinte - se „simt bine” sau „se simt rau” (fie la nivel cognitiv, fie fiziologic). Pur si simplu etichetandu-le ca negative sau pozitive, cel mai probabil ne determina sa facem tot ce trebuie pentru a-i evita pe cele din prima categorie si pentru a experimenta mai mult de la cele din a doua.

Cu toate acestea, exista cateva lucruri care trebuie luate in considerare:

Desi exista similitudini, emotiile sunt experiente profund subiective. Ele pot fi influentate cultural sau prin educatie - ori prin auto-invatare - ganditi-va la ceva ce v-a fost frica sa faceti si acum va faceti placere pentru ca stiti cum sa faceti.

Un alt aspect este aspectul comportamental al emotiei - si rezultatul acesteia.

Exista lucruri care se ‘simt rau’ - dar in cele din urma au un rezultat bun.

Lucruri care se ‘simt bine’ pe moment, dar care au un rezultat prost.

Lucruri care ‘se simt rau’ si au un rezultat prost (s-ar putea sa doriti insa sa stati departe de acestea).

Lucruri care ‘se simt bine’ si au un rezultat bun (desigur ca doriti mai multe dintre acestea).

Ultimele doua categorii sunt destul de usor de gestionat. Insa, ca antreprenor, veti intalni foarte des primele 2 situatii - asa ca acest lucru va trebui sa il stapaniti.

La inceput sunt sanse sa va confruntati cu frustrare, dezamagire, teama, lipsa de speranta. Dar ideile grozave vin in momente de maxima frustrare. A face acele lucruri pe care altii nu le fac pentru ca le este frica sau lene va va aduce mai aproape de succes.

Apoi vine a doua categorie. Renuntarea s-ar putea simti placuta pe moment. Sau sa faci ceva ce stii ca iti vei oferi o usurare imediata - cum ar fi renuntarea la o situatie pe care ti se pare dificila. 

Identificarea si intelegerea propriilor emotii

Uneori (sau de cele mai multe ori?) ar putea fi dificil sa se faca distinctia intre diferitele tipuri de situatii si intre diferitele tipuri de emotii. Ceea ce va poate ajuta este sa obtineti CLARITATE - punandu-va urmatoarele intrebari:

- Cum te simti (fizic)? Constientizati componenta fiziologica. Aveti palpitatii, respirati diferit, simtiti tensiune in orice parte a corpului, greutate / usurinta?
-Care a fost declansatorul (de obicei unul dintre gandurile dvs). Desigur, gandirea poate fi determinata de o informatie, ceva ce a spus cineva - dar este totusi un gand. Este un lucru obisnuit, vine de multe ori, ca si cum ar fi automatizat? Sau il poti raporta la o situatie specifica.
-Componenta comportamentala: ce simti ca faci? Este in conformitate cu valorile dvs. de obiective pe termen lung? Exista vreun pericol imediat? Daca nu, in majoritatea cazurilor, este mai bine sa nu actionati imediat, la impulsul emotiei - acordati-va putin timp pentru a o procesa. Fara pretentia ca ceasta este o abordare completa, aruncati o privire la roata emotiilor de mai jos - care va poate ajuta sa clasificati unele dintre cele mai comune emotii. Totusi, tineti cont ca s-ar putea sa experimentati emotii mixte, ambivalente sau multiple in acelasi timp. 

Utilizeaza roata emotiilor pentru mai multa claritate. Daca aceasta nu indeplineste nevoile tale - creaza propria roata. 

Este recunoscut la scara larga faptul ca activitatea antreprenoriala este foarte incarcata emotional si ca emotiile afecteaza majoritatea sarcinilor de baza ale unui antreprenor.

Acestea afecteaza aspecte precum comportamentul, capacitatea de a identifica oportunitati, de a lua decizii, procesul cognitiv - atentia, gandirea creativa, rezolvarea problemelor, identificarea erorilor, motivatia.

Antreprenorii nu sunt roboti, masini decizionale fara inima.

Ca si ceilalti, ei simt frica, furie, bucurie, incredere si pasiune. Cu toate acestea, ceea ce face diferenta dintre ei si oamenii obisnuiti este modul in care utilizeaza aceste emotii si capacitatea lor de a le transforma in aliati.
De exemplu, atunci cand cineva simte frica intr-o anumita situatie, cel mai probabil o evita pe cat posibil.

Pentru un antreprenor, frica poate fi un factor de motivatie pentru a se pregati intens, a depune mai mult efort si a face ceea ce ii este frica. „Mi-e teama de asta, dar o fac oricum”.

Furia, daca este gestionata corespunzator - poate fi transformata in actiuni proactive si poate avea un rol protector - nu vei fi prins din nou in aceeasi situatie neplacuta care te-a facut sa simti si sa reactionezi necorespunzator inainte.

Frustrarea poate face un antreprenor extrem de creativ si determinat. Cand aveti toate cele necesare, nu trebuie sa depuneti prea mult efort pentru a rezolva anumite situatii, chiar s-ar putea sa va plictisiti - dar atunci cand trebuie sa lucrati cu resurse limitate - creativitatea dvs. va incepe sa va ajute sa completati golurile cu resursele disponibile.
Frustrarea a stat la baza celor mai bune produse si servicii - de cate ori ati auzit „nu am putut gasi asta sau cealalta, asa ca am decis sa o fac si eu”.

Increderea te poate face mai convingator - dar trebuie avut grija - prea multa incredere poate avea efectul opus, facandu-te nerealist.

Pasiunea antreprenoriala este un alt tip de „meta-experienta” sau o emotie mai complexa. Cercetarile arata o corelatie nu numai intre motivatia care apare in cazul antreprenorilor care urmeaza o pasiune anterioara si creeaza o afacere din aceasta, ci si faptul ca activitatea antreprenoriala creeaza in sine pasiune.
„Pasiunea este o experienta emotionala care apare si influenteaza rezultatele antreprenoriale; in plus, pasiunea antreprenoriala - atat pozitiva, cat si intensa - este o meta-experienta emotionala, pe care intreprinzatorul o foloseste constant in beneficiul intreprinderii ”(Cardon si colab., 2005). 

Facilitarea si gestionarea propriilor emotii

Reglarea emotionala poate fi definita ca abilitatea prin care indivizii influenteaza emotiile pe care le traiesc - inclusiv cand, cum si modul in care le exprima. Acest proces poate fi fie controlat in mod constient, fie automat. Se refera la orice tip de emotii, pozitive sau negative, si are legatura cu modul in care le influentam intensitatea, modul in care le folosim sau le controlam.

Trei componente principale legate de comportament influenteaza procesul de reglare emotionala:

Initierea actiunilor declansate de emotii
Inhibarea actiunilor declansate de emotie
Modularea raspunsurilor declansate de emotii


Ca antreprenori, va veti confrunta cu mii de situatii care declanseaza diverse raspunsuri emotionale, cel mai adesea negative. Este extrem de important sa puteti prelua controlul constient, sa identificati factorii declansatori si sa va modulati raspunsul (intern - modul in care va simtiti si extern - modul in care reactionati, va comportati si ceea ce spuneti) in diferite situatii.

 Ca antreprenor, va trebui sa invatati si sa va dezvoltati propriile modalitati eficiente de a va recupera rapid de efectul emotiilor negative si al situatiilor stresante. In lumea dura a afacerilor, suntem invatati sa credem ca a avea emotii (chiar daca nici macar nu le exprimam) este un semn de slabiciune. Acest lucru, in multe cazuri, duce la suprimarea emotiilor, si ajungem ca nici macar sa nu mai fim constienti de ele. Cu toate acestea, suprimarea nu este o solutie de dorit, pentru ca cercetarile arata ca, dincolo de impactul negativ asupra sanatatii noastre, creeaza stres si scade capacitatea noastra cognitiva si creativa.

Exista doua modalitati mai eficiente de a va facilita propriile emotii:

Reevaluare - consta in reformularea cognitiva a unei situatii / evenimente suparatoare pentru a reduce impactul sau negativ 

Etichetarea - consta in exprimarea (chiar si in privat) a emotiilor respective, identificarea acestora si a componentelor acestora si denumirea acestora (va amintiti roata emotiilor?). 

Check out this interactive Atlas of Emotions!

Subconstientul

Subconstientul:

- functioneaza conform programarii; poate fi programat fie activ, prin alegerile voastre constiente de gandire - fie pasiv - informatii preluate din mediu;
-nu stie diferenta dintre o situatie reala sau una imaginata. Cu alte cuvinte, daca va ganditi sau va imaginati o situatie periculoasa, de exemplu, va reactiona de parca ar fi fost reala.
-in functie de informatiile primite si stocate, reactionam involuntar la stimuli si situatii;
- declaratii de stocare precum „Nu pot semna acest contract” sau „Nu pot atinge obiectivul”. va determina rezultatul - de cele mai multe ori ceea ce se afla in subconstient se va manifesta in realitate;
-programarea intentionata, prin „inserarea” afirmatiilor pozitive, influenteaza sansele de succes - aceste afirmatii pot fi un veritabil antidot impotriva stresului.
In ceea ce priveste mediul de afaceri, interpretarea gresita sau perceptia gresita a gesturilor, a cuvintelor sau chiar a prezentei persoanei cu care discutam / negociaza sau a colectivului / angajatilor, genereaza impulsuri negative si blocaje in creier, decizii necorespunzatoare, reactii inadecvate. Acestea pot duce la pierderea sau reducerea sanselor de succes ale companiei.
Vedeti videoclipul de mai jos. 

Activitati de invatare

Competente abordate:

Constientizarea de sine, ajustarea mentalitatii
 
Rezultatele invatarii:

Veti putea elimina gandurile negative.
Veti putea stabili obiective realizabile si masurabile.
Veti invata sa identificati si sa controlati influenta factorilor declansatori.

Metodologie: Vizualizare. Meditatie. Stabilirea obiectivelor.

De ce este importanta aceasta activitate?

La nivel subconstient, informatiile primite, gandurile (de cele mai multe ori automate), amintirile si factorii declansatori genereaza reactii si decizii involuntare care ar putea sa nu fie optime pentru succesul afacerii. Cu toate acestea, concentrandu-va asupra claritatii unui rezultat dorit, veti creste sansele de a ajunge la acesta.

Descrierea activitatii

Luati o bucata de hartie si scrieti o lista cu 10 experiente anterioare majore. Desenati o sageata din fiecare si la sfarsitul acesteia scrieti motivatia principala. A fost una pozitiva sau negative? De ce ati etichetat-o ca fiind negativa sau pozitiva? Ce emotii au insotit fiecare eveniment? Vedeti o emotie negativa / pozitiva recurenta in lista? Identificati elementele cu impact negativ din lista si scrieti-le pe o pagina separata. Elaborati descrierea emotiei / emotiilor pe care le-ati identificat. Gasiti gandul declansator care a creat emotia. Schimbati sensul fiecaruia transformand negativul in unul pozitiv (de exemplu, ‘nu pot pentru… ‘ in ‘pot pentru ca…’). Evidentiati rezultatul final asteptat - notati-l ca un obiectiv masurabil. Creati un calendar pe termen lung pentru a va urmari progresul.


Competente abordate:
Constientizare de sine, vizualizare creativa

Rezultatele invatarii:
Va veti putea concentra asupra rezultatului dorit si a emotiilor care il insotesc.
Veti putea obtine mai multa claritate si puteti lua masuri pentru a va imbunatati rezultatele.

Metodologie:
Auto-reflectie, atentie si vizualizare. Va trebui sa alocati cel putin 30 de minute si sa gasiti un loc linistit unde nimic nu va va distrage atentia.

De ce este importanta aceasta activitate?

Repetitia mentala este o tehnica folosita adesea de catre persoanele cu realizari in diverse domenii, inclusive atleti. Va va ajuta sa va programati mintea pentru succes si, de asemenea, sa obtineti claritate despre ce puteti face pentru a imbunatati rezultatele dorite.

Descrierea activitatii

Metoda in sine este simpla - cu toate acestea, va fi nevoie de o anumita implicare a vointei pentru a va mentine concentrarea si a nu va lasa distras de modele de gandire automate / negative si de alti stimuli.
Asezati-va intr-un loc linistit in care nu veti fi deranjati timp de cel putin 30 de minute, alegeti un eveniment care urmeaza sa aiba loc in viitorul apropiat, care este important pentru dvs. si de al carui rezultat nu sunteti sigur: ar putea fi un examen, un discurs, o prezentare, negociere.
Incercati sa va relaxati fizic si mental si incepeti sa vizualizati situatia, cu cat mai multe detalii posibile (unde, cine altcineva este acolo, ce purtati, sunete, temperatura). Vedeti-va asa cum sunteti acolo, in mijlocul situatiei (nu va vizualizati din exterior, nu functioneaza). Vedeti-va calm, increzator si performant asa cum ati dori in mod ideal. Vedeti reactiile pozitive ale celorlalti oameni. Simtiti multumirea / fericirea rezultatului dorit.
Iesiti incet din starea meditativa / de relaxare.
Luati o bucata de hartie si notati urmatoarele:
- Cum va simtiti acum?
- Care a fost cea mai dificila parte a vizualizarii (care a avut cea mai mare putere de vointa - poate ca unele ganduri negative au interferat sau nu v-ati putut pastra atentia). Aceasta parte este probabil cea unde veti avea nevoie de mai multa claritate, astfel incat sa puteti fi mai bine pregatiti pentru experienta reala.
- Ce masuri / actiuni puteti pune in aplicare pentru a fi mai bine pregatiti pentru experienta reala.
- Care au fost gandurile negative care au interferat cu vizualizarea.

- Vizualizarea ajuta foarte mult - dar nu inlocuieste pregatirea / antrenamentul real. Nu poti fi nepregatit si sa te astepti sa ai rezultate bune la un examen doar pentru ca ai facut un exercitiu de vizualizare. Insa, cu siguranta va ajuta sa obtineti mai multa claritate despre ceea ce puteti face pentru a fi mai bine pregatiti si sa maximizati rezultatele pe care le puteti obtine prin programarea mintii pentru o stare de calm si pozitivitate.

Nu uita

Poti prelua controlul asupra propriilor emotii si le poti folosi ca aliati pentru atingerea obiectivelor.

T

Funded by the Erasmus+ Program of the European Union 

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

This is an Open Educational Resource developed in 2019 within the framework of EIDE Project 
Design by KLEINON